Sådan opretholder du et normalt blodtryk

0

Blodtrykket er et udtryk for, hvor meget væsketryk vi har i blodbanen og der er mange faktorer og organer, der spiller ind, når det skal reguleres. Det er essentielt at opretholde et normalt blodtryk gennem livet for at undgå komplikationer såsom hjerteanfald og blodpropper. Der er dog mange ting, som man selv kan gøre, for at undgå det høje blodtryk og de komplikationer, som det afføder.

Arv og miljø

Det første man bør vide om forhøjet blodtryk er, at det både er styret af dine gener og af dit miljø. Det er altså en multifaktoriel sygdom, hvor man selv har kontrol over udviklingen af det til en hvis grad. Du kan allerede i dag begynde på at holde dit blodtryk nede ved at gøre simple ting, såsom at spise mere frugt og grønt og motionere dagligt for at få en lavere hvilepuls og kropsvægt. Man bør også holde sig fra for meget salt og fedtet mad, fordi saltet trækker mere vand ud i blodbanen, med forhøjelse af blodtrykket til følge, og det fedtede mad kan være årsag til åreforkalkning. Derudover er der også andre risikofaktorer, såsom alkohol og rygning, der kan være med til at forhøje dit blodtryk, samt skabe en masse andre komplikationer. Sidst men ikke mindst kan stress og overvægt være med til at skabe et usundt blodtryk, som kan få konsekvenser for dig senere.

Hvad er et normalt blodtryk?

Et normalt blodtryk for dig, kan godt afvige lidt fra den generelle normal på under 140/90 mm Hg. Det kan både være fordi du er blevet ældre og blodtrykket er steget, eller fordi du tager medicin, der forhøjer dit blodtryk. Du bør dog være opmærksom på, hvornår der er tale om forhøjet blodtryk og det er når blodtrykket er over følgende værdier:

  • Moderat forhøjet ligger mellem 140/90-159/99 mm Hg
  • Middelsvært forhøjet ligger mellem 160/100-179/109 mm Hg
  • Svært forhøjet ligger over 180/110 mm Hg

Du bør altid kontakte din læge, hvis du mistænker forhøjet blodtryk og du bør få det tjekket regelmæssigt, for at være på den sikre side.

Share.

About Author

Comments are closed.